Γυαλί

Γυαλί

ΓΥΑΛΙ 

 

Το γυαλί είναι υλικό στερεό και άμορφο, δηλαδή δεν παρουσιάζει κρυσταλλική δομή. Είναι ημιδιάφανο ή διάφανο, εύθραυστο, άκαμπτο και σκληρό. Λόγω της μη κρυσταλλικότητάς του, ο όρος «ύαλος» (γυαλί) ή «υαλώδης» έχει επεκταθεί σημαίνοντας όλα τα άμορφα στερεά. Η διαφάνειά του αφορά στο ορατό φως, γιατί το κοινό γυαλί είναι αδιάφανο για την υπεριώδη ακτινοβολία. Ως υλικό είναι χημικά και βιολογικά αδρανές, πλήρως ανακυκλώσιμο και, κατά συνέπεια, ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση σε κατασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών. 

 

Το γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του (διαμορφωτή), ενός ή περισσότερων συλλιπασμάτων και ενός (ή περισσότερων σταθεροποιητών. Αν δεν χρησιμοποιηθεί σταθεροποιητής, τότε το γυαλί γίνεται εύθρυπτο και αποσαθρώνεται από το νερό. Το κοινό γυαλί παρασκευάζεται με σύντηξη χαλαζιακής άμμου (SiO2) (73,7%), ανθρακικού νατρίου (κοιν. Σόδα, Na2CO3)) (16%), οξειδίου του καλίου (K2O) (0,5%) (συλλιπάσματα) και ανθρακικού ασβεστίου (κοιν. ασβεστόλιθου (CaCO3)) (5,2%) ανθρακικού μαγνησίου (MgCO3) (3,6%) και οξειδίου του αργιλίου (Al2O3) (1%) (σταθεροποιητές). Ανάλογα με τον τύπο και το ποσοστό των συλλιπασμάτων και των σταθεροποιητών λαμβάνονται και οι διάφοροι τύποι γυαλιού. 

 

Το γυαλί, αφού παρασκευαστεί ως πρώτη ύλη, μπορεί να πάρει το επιθυμητό σχήμα με τρεις τρόπους: Είτε με εμφύσηση (φυσητό γυαλί) είτε με τη βοήθεια καλουπιών είτε με συσκευές που δημιουργούν φύλλα («ελάσματα») γυαλιού.

 

Φυσικές ιδιότητες του γυαλιού 

 

Στερεό υψηλής σκληρότητας (7 στην κλίμακα Mohs).

Μη κρυσταλλικής δομής άμορφο υλικό.

Εύθραυστο. Τα θραύσματά του είναι οξύληκτα.

Διαφανές για το φάσμα του ορατού φωτός.

Δυσθερμαγωγό και μονωτικό υλικό.

Αδρανές χημικά και βιολογικά.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΥΑΛΙΟΥ 

Διακόσμηση – Αισθητική 

ΒΙΤΡΟ

FUSING

ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ

ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ

ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ 

 

Ηχομόνωση 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων είναι η υχορύπανση. Επιλέγοντας τον σωστό υαλοπίνακα μπορούμε να πετύχουμε ηχομόνωση σε τέτοιο σημείο, ώστε ένα παιδί να κοιμάται δίπλα σε ένα αεροπλάνο με πλήρξ ισχύ σε λειτουργία.

 

Ασφάλεια 

•ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΤΡΙΠΛΕΞ – LAMINATED

 •ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ SECURIT – TEMPERED

 •ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

 

Οι υαλοπίνακες ασφαλείας προστατεύουν από:

 1.Θεομηνίες

 2.Κακόβουλες ενέργειες

 3.Τυχαίες θραύσεις

 4.Ατυχήματα

 

Θερμομόνωση-Ενέργεια 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ 

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες έχουν την ικανότητα να εξοικονομούν ενέργεια, δηλ. μείωση κόστους θέρμανσης το χειμώνα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και μείωση κόστους ψύξης το καλοκαίρι (ηλεκτρικό ρεύμα). 

 

Η επιλογή του κατάλληλου ενεργειακού υαλοπίνακα γίνεαι βάσει των κλιματολογικών συνθηκών του τόπου και της θέσης του κτιρίου. 

 

Πυρασφάλεια 

 

Οι υαλοπίνακες πυροπροστασίας στα κτίρια προσφέρουν προστασία ανθρώπινης ζωής, περιορισμό της έκτασης ζημιών σε υπάρχοντα/ιδιοκτησίες, προστασία της κατασκευής κτιρίων και εξασφάλιση οδεύσεων διαφυγής και πρόσβασης σε ομάδες πυρόσβεσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μοναδική ικανότητα της διαφάνειας.